Prosecco je nejznámější italské víno na světě.
Prosecco je bílé víno s výraznými květinovými a ovocnými vůněmi, které z něj učinily nejčastěji konzumované šumivé víno na světě.
Prosecco vám snadno zachutná a zamilujete si ho, protože je to mladé a dynamické víno a vy nemusíte být odborníky, abyste rozpoznali jeho nezaměnitelnou chuť a styl.
Prosecco je revolucionářské víno, neboť změnilo způsob, jakým je ve světě chápáno perlení.
Prosecco je svěží, šumivé, snadno pitelné víno.



HROZNY PRO PROSECCO



Základní odrůdu pro produkci představuje Glera, a to přinejmenším 85% z celkového množství použitých hroznů.
Vedle Glery se do maximálního objemu 15 % historicky používají další odrůdy: Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Glera lunga, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio a Pinot Nero kvašený jako bílé víno.


Teplota při podávání

6°-8° C

Sklenice

Tulipán nebo speciální na Prosecco.

ÚZEMÍ



Historicky nás toto víno zavádí do kopců poblíž Trevisa, mezi Valdobbiadene a Conegliano, kde sídlí nejstarší italská šlechtitelská škola a kde se také začala psát historie Prosecca.
Prosecco DOC se produkuje celkem v devíti provinciích: Trevisu, Benátkách, Padově, Vicenze, Bellunu, Udine, Pordenone, Gorizii a Terstu.
Prosecco DOCG, nazývané též Prosecco Superiore, se pěstuje na vyjímečném, velmi omezeném území a má pouze dvě denominace: Conegliano Valdobbiadene a Colli Asolani.

CHARAKTERISTICKÉ RYSY PROSECCA



Svěžest a jemnost

Jeho perlivost a šumivost se vyznačují jemnými, konstantními rysy, jeho perlení je velice jemné.

Lehkost

Má nevysoký obsah alkoholu kolem 11%.

Ovocné a květinové aroma

Z čerstvé broskve, jablka, hrušky, citrusů, banánů, mandlí, vlašských ořechů, vanilky: chuti harmonické a rafinované.

Barva

Slámově žlutá.

VARIANTY



Brut:

Nejsušší varianta s obsahem cukru do výše 12 g na jeden litr po nalahvování. Mezi šumivými víny Prosecco představuje tu nejmodernější variantu.

Extra Dry:

Prostřední varianta, obsah cukru 12-17 g na jeden litr. Právě tato verze je tradiční; umožňuje nejlépe sladit svěžest, lahodnost a aromatičnost vína.

Dry:

Nejsladší varianta s obsahem cukru 17-32 g na jeden litr.

KONTAKT