
Prosecco je nejznámější italské víno na světě.
Prosecco je bílé víno s výraznými květinovými a ovocnými vůněmi, které z něj učinily nejčastěji konzumované šumivé víno na světě.
Prosecco vám snadno zachutná a zamilujete si ho, protože je to mladé a dynamické víno a vy nemusíte být odborníky, abyste rozpoznali jeho nezaměnitelnou chuť a styl.
Prosecco je revolucionářské víno, neboť změnilo způsob, jakým je ve světě chápáno perlení.
Prosecco je svěží, šumivé, snadno pitelné víno.

HROZNY PRO PROSECCO

Základní odrůdu pro produkci představuje Glera, a to přinejmenším 85% z celkového množství použitých hroznů.
Vedle Glery se do maximálního objemu 15 % historicky používají další odrůdy: Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Glera lunga, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio a Pinot Nero kvašený jako bílé víno.
Teplota při podávání
6°-8° C
Sklenice
Tulipán nebo speciální na Prosecco.
ÚZEMÍ

Historicky nás toto víno zavádí do kopců poblíž Trevisa, mezi Valdobbiadene a Conegliano, kde sídlí nejstarší italská šlechtitelská škola a kde se také začala psát historie Prosecca.
Prosecco DOC se produkuje celkem v devíti provinciích: Trevisu, Benátkách, Padově, Vicenze, Bellunu, Udine, Pordenone, Gorizii a Terstu.
Prosecco DOCG, nazývané též Prosecco Superiore, se pěstuje na vyjímečném, velmi omezeném území a má pouze dvě denominace: Conegliano Valdobbiadene a Colli Asolani.
CHARAKTERISTICKÉ RYSY PROSECCA

Svěžest a jemnost
Lehkost
Ovocné a květinové aroma
Barva
VARIANTY

Brut:
Nejsušší varianta s obsahem cukru do výše 12 g na jeden litr po nalahvování. Mezi šumivými víny Prosecco představuje tu nejmodernější variantu.
Extra Dry:
Prostřední varianta, obsah cukru 12-17 g na jeden litr. Právě tato verze je tradiční; umožňuje nejlépe sladit svěžest, lahodnost a aromatičnost vína.
Dry:
Nejsladší varianta s obsahem cukru 17-32 g na jeden litr.